Crisisbeheersing: impact corona op gemeenten | tips veerkracht | adviezen cyberrisico’s  |  bekijk online  |  afmelden
Ifv
  April 2020
 

Wat is de impact van de coronacrisis op gemeenten? In deze nieuwsbrief leest u hoe twintig burgemeesters de coronacrisis tot nu toe hebben ervaren en wat hun grootste zorgen zijn. Ook delen we zes aanbevelingen aan veiligheidsregio's om de veerkracht te versterken bij de aanpak van een ongekende crisis. En hoe goed zijn veiligheidsregio’s voorbereid op cyberrisico’s? Wij onderzochten dit en doen vijf adviezen. Benieuwd naar deze uitkomsten, lopende onderzoeken en de nieuwste blog? Lees dan snel verder.

Veel leesplezier,
Lectoraat Crisisbeheersing
Recent verschenen
KPN-storing: hoe bestuurlijk omgaan met gebiedsontbonden crises?
Hoe kan bij een landelijke crisis de bestuurlijke afstemming tussen veiligheidsregio’s onderling en met het Rijk verbeteren? Het IFV stelde in opdracht van het Veiligheidsberaad een advies op, naar aanleiding van de KPN-storing van juni 2019. Dit advies is een mooi voorbeeld van een rapport dat feitelijk door de tijd is ingehaald", vertelt lector Crisisbeheersing Menno van Duin.
Bekijk het bericht
 
Impact van de coronacrisis op gemeenten
Voor het Landelijk Operationeel Team Corona (LOT-C) hebben we twintig burgemeesters verspreid geïnterviewd. Uit de tussenrapportage blijkt dat de coronacrisis in de eerste maand na de uitbraak bovenal voelbaar was in gemeenten in het zuiden van ons land; andere gemeenten waren vooral bezig met de handhaving van genomen maatregelen. Meer weten?
Bekijk de tussenrapportage
 
Ongekende crises: zes tips om veerkracht te versterken
Het IFV en Crisisplan onderzochten voor het Veiligheidsberaad de gevolgen en aanpak van ongekende crises. Een voorbeeld is de huidige coronacrisis. De onderzoekers concluderen dat de aanpak tijdens 'gewone' crises averechts kan werken wanneer sprake is van maatschappelijke ontwrichting. Veiligheidsregio's krijgen zes tips om bij een ongekende crisis de veerkracht te versterken.
Bekijk de zes aanbevelingen
 
Hoe goed zijn veiligheidsregio's voorbereid op cyberrisico's?
Veiligheidsregio’s krijgen vroeg of laat te maken met nieuwe crisistypen, zoals digitale ontwrichting. Zo’n type crisis is moeilijk herkenbaar, beperkt zich niet tot één sector en kan razendsnel escaleren. We hebben onderzocht hoe veiligheidsregio’s cyberrisico’s inventariseren en hoe ze zich op digitale risico’s voorbereiden. Het rapport geeft vijf adviezen voor verdere preparatie op cyberwaakzaamheid en cybergevolgbestrijding.
Bekijk de vijf adviezen
 
Lopende onderzoeken
Onderzoeksprogramma nu gefocust op coronacrisis 
Onze onderzoekers zijn (vrijwel) fulltime bezig met corona-gerelateerd werk. Zoals het LOT-C adviseren over het organiseren van een stevige verbinding met de (reguliere) zorg, scenario-ontwikkeling en het aanreiken van verschillende vormen van veerkracht. Ook kijkt het lectoraat naar de rol van de veiligheidsregio’s en maken we de ervaringen en leermomenten van burgemeesters en communicatieprofessionals beschikbaar voor iedereen. En we denken na over een corona-publicatie voor eind dit jaar over de verschillende facetten van deze crisis.
 
Ontdek de vele valkuilen die een megacrisis kent
Benieuwd naar meer recent nieuws vanuit het lectoraat tijdens deze coronacrisis? Lector Crisisbeheersing Menno van Duin blogt over de actualiteit. In een recente blog gaat hij samen met collega Vina Wijkhuijs in op de vele valkuilen die een megacrisis kent. Klik op de button hieronder om de valkuilen te ontdekken. Geïnteresseerd in andere blogs? Zoals 'Beste Mark: initieer een IMT!' en 'Hoe bewaren we de rust?' Ga dan naar verschenen blogs.
Bekijk de valkuilen
 
Over het lectoraat
Nieuw in ons team: Sandra Resodihardjo
Sandra Resodihardjo werkt voor één dag per week bij het lectoraat. Sandra is ook universitair docent bij de vakgroep Bestuurskunde op de Radboud Universiteit. In haar recent gepubliceerde boek Crises, Inquiries and the Politics of Blame gaat ze in op de politieke nasleep van de Hoek van Holland strandrellen, de Love Parade in Duisburg en het monstertruck ongeval in Haaksbergen. Haar focus ligt nu op veerkrachtig opereren tijdens crises. Wat houdt veerkrachtig opereren precies in? Hoe verhoudt dit zich tot effectief opereren? Deze vragen gaat Sandra samen met een universitair collega en het IFV onderzoeken. Meer weten over haar?
Bekijk Sandra's profiel
 
Fantastisch werk
Het lectoraat Crisisbeheersing heeft diepe bewondering voor alle veiligheidsprofessionals die in deze bizarre crisistijd fantastisch werk leveren. We merken dagelijks dat iedereen met ontzettend veel kennis, kunde en bezieling bijdraagt aan de aanpak tegen deze crisis. Wij blijven jullie helpen en ondersteunen, zodat we samen zo veerkrachtig mogelijk uit de crisis komen.

Contact met het lectoraat


      Vragen over onze werkzaamheden of onderzoeken? Neem contact op via crisisbeheersing@ifv.nl.

      Op de hoogte blijven van ander nieuws van het IFV? Meld u aan voor de andere nieuwsbrieven.
Contact
Postbus 7010
6801 HA Arnhem
www.ifv.nl
info@ifv.nl
 
Volg ons op
Twitter   Linkedin   Facebook