Nieuwsflits: laadveiligheid ZE-bus | factoren leefbaarheid | zakkaart elektrische voertuigen  |  bekijk online  |  afmelden
Ifv
  Nieuwsflits lectoraat Energie- en transportveiligheid (juni 2020)
 

Dit is de vernieuwde nieuwsflits van het lectoraat Energie- en transportveiligheid. Hierin staan voor u onze recente onderzoeken klaar. Zoals die over de laadveiligheid van zero emissie-bussen en factoren die de leefbaarheid in de stad en op het platteland vergroten. Ook leest u over lopende onderzoeken en twee nieuwe collega's die het lectoraat versterken. En we verwijzen naar een blog over nieuwe transportveiligheidsrisico’s als gevolg van de anderhalvemetersamenleving.

Veel leesplezier,
Lectoraat Energie- en transportveiligheid
Recent verschenen
De risico's van elektrisch snelladen bij ZE-bussen
Elektrisch snelladen in de openbare ruimte is vrij nieuw. Vaak gaat het om zero emissie-bussen. Binnen de concessie IJssel-Vecht gaat op diverse locaties snelladen met hoge laadstromen nabij reizigers plaatsvinden. Voor de provincie Overijssel hebben we onder meer onderzocht hoe de veiligheid van reizigers kan worden geborgd bij een calamiteit tijdens het laadproces. Meer weten?
Neem contact op
 
Infoblad: trends voor een prettige leefomgeving
Ons nieuwste infoblad gaat over leefbaarheid in de stad en op het platteland: welke trends zijn hierbij relevant voor de veiligheidsregio's? Adviseurs van veiligheidsregio's kunnen met dit infoblad gemeenten en provincies adviseren over het borgen en bevorderen van de veiligheid en gezondheid in de fysieke leefomgeving. Ook voor medewerkers van omgevingsdiensten en planologen en stedenbouwkundigen is het infoblad bruikbaar. Benieuwd naar de trends en veiligheidsgevolgen?
Bekijk de trends
 
Richtlijn voor brandweeroptreden bij elektrische voertuigen
In Nederland zijn er meer dan 100.000 geregistreerde elektrische voertuigen sinds eind 2019. Dit aantal verveelvoudigt de komende jaren. Er komen dus ook steeds meer ongevallen voor met elektrische voertuigen. Die ongevallen gaan gepaard met nieuwe en andersoortige veiligheidsrisico's bij brandweeroptreden. Met de Community of Practice Battery Packs hebben we voor repressie een aandachts- en zakkaart ontwikkeld. In de kaarten staat hoe om te gaan met incidenten met elektrische voertuigen. Interesse in de kaarten?
Bekijk de kaarten
 
Lopende zaken
Brandveiligheid van elektrische voertuigen in parkeergarages
Medio juli verschijnt de publicatie 'Brandveiligheid van parkeergarages met elektrisch aangedreven voertuigen'. Met Brandweer Nederland werkt het IFV aan deze uitgave. Daarin verschijnt state-of-the-art kennis over de risico's. We gaan in op de veiligheidsrisico's en benoemen maatregelen vanuit brandpreventief en repressief oogpunt.

Andere producten van ons die eraan komen, zijn onder meer een aandachtskaart multifuel tankstations, een catalogus met daarin de effectiviteit van effectbeperkende maatregelen van explosies en een handreiking over de risico's van zonnepanelen en energieopslagsystemen op daken van flats. Benieuwd naar meer over deze lopende onderzoeken uit onze onderzoeksagenda?
Bekijk de agenda
 
Kijktip: Brandweeracademie start webinarserie over energietransitie
Risico’s als gevolg van de energietransitie zijn vaak nog onbekend en regelgeving is er nog niet op aangepast. Toch moet de brandweer wel voorbereid zijn zodra het fout gaat. Daarom komt de Brandweeracademie met de webinarserie Energietransitie voor incidentbestrijders. De eerste aflevering gaat over veilig repressief optreden bij incidenten met elektriciteit. Meer hierover leren? Kijk dinsdag 30 juni vanaf 20.00 uur mee.
Bekijk de webinar
 
Over het lectoraat
Wat kan het nieuwe normaal betekenen voor transportveiligheid?
Reguliere onderwerpen binnen ons lectoraat hebben ogenschijnlijk weinig relatie met de coronacrisis? Niets is minder waar. Er zijn tal van corona-invloeden die de kans op en effecten van ongevallen van reeds bestaande risico’s beïnvloeden. Lector Nils Rosmuller blogt over twee invloeden die juist andersoortige veiligheidsrisico’s met zich meebrengen: vracht en lading in personenvervoer en robotisering in de logistiek. Meer weten over deze invloeden?
Bekijk de invloeden
 
Nieuw gezicht: senior onderzoeker en adviseur Johan van der Graaf
Johan van der Graaf werkt vanaf april voor ons lectoraat en het lectoraat Brandpreventie. Johan is specialist in bouwregelgeving en brandveiligheid en richt zich op interactie tussen gebouw, transport en omgeving. Als senior onderzoeker werkt hij nu aan thema's als het parkeren en laden van elektrisch aangedreven voertuigen in parkeergarages, multifuel tankstations en de Omgevingswet. Ook adviseert hij bij projecten waarin brand- en transportveiligheid een rol spelen. Met zijn ervaring en vakkennis is Johan een aanwinst voor het IFV en de genoemde lectoraten in het bijzonder. 
Bekijk Johans' profiel
 
Junior onderzoeker Tom Hessels versterkt ook het lectoraat
Ook Tom Hessels heeft begin april het lectoraat Energie- en transportveiligheid versterkt. Tom is in de laatste fase van zijn studie Strategic Management aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Als junior onderzoeker gaat hij vooral aan de slag met de onderzoeken en activiteiten rondom de veiligheid van de energietransitie. Met zijn jeugdige elan, scherpe blik en humor brengt deze vrijwillige brandweerman energie en deskundigheid die prima bij ons passen.
Bekijk Toms' profiel
 

Contact met het lectoraat


      Vragen over onze onderzoeken of ons werk? Neem contact op met projectcoördinator Judith Sonneveld.

      Op de hoogte blijven van ander nieuws van het IFV? Meld u aan voor de andere nieuwsbrieven.
Contact
Postbus 7010
6801 HA Arnhem
www.ifv.nl
info@ifv.nl
 
Volg ons op
Twitter   Linkedin   Facebook