Bekijk de aanbevelingen na lekkage giftige stoffen bij Chemelot én meer  |  bekijk online  |  afmelden
Ifv
  Juli 2020
 

Benieuwd naar ons adviesrapport over een lekkage giftige stoffen bij Chemelot in augustus 2019? In deze nieuwsbrief ziet u de aanbevelingen voor de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Ook geven bijna 50 experts hun visie op de effecten en gevolgen van de coronacrisis. Verder leest u over het opgestarte onderzoek naar de recente natuurbrand in De Meinweg, is er een jubileum interview met lector Menno van Duin die terugblikt op 35 jaar crisisbeheersing én kunt u Lessen uit crisis en mini-crisis 2018 gratis downloaden. Meer weten? Lees dan snel verder.

Veel leesplezier en een fijne zomer,
Lectoraat Crisisbeheersing
Recent verschenen
Aanbevelingen na lekkage giftige stoffen bij Chemelot
Zorg voor snellere informatiedeling tussen Chemelot en de crisisorganisatie én durf als overheid te communiceren wanneer het beeld nog niet compleet is. Dit is één van de aanbevelingen uit ons adviesrapport aan de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Benieuwd naar meer aanbevelingen?  
Bekijk alle aanbevelingen
 
Meer ongelijkheid; voor herstel is veerkracht nodig
De coronacrisis gaat ook over het managen van de gevolgen en effecten. Daarom hebben we samen met TNO bijna 50 (wetenschappelijke) experts gevraagd naar hun visie op mogelijke effecten en gevolgen van de crisis. Zij zien onder meer een duidelijke toename van ongelijkheid. Mensen die toch al kwetsbaar waren, worden onevenredig geraakt door de crisis. Verschillen nemen nog meer toe. Meer bevindingen weten?
Bekijk alle bevindingen
 
Lessen uit crisis en mini-crisis 2018 vanaf nu gratis te downloaden
Lessen uit crisis en mini-crisis 2018 kunt u vanaf nu kosteloos downloaden. Hierin leest u over casussen als de extreem droge zomer van dat jaar, de aardbeving in Zeerijp waardoor het kabinet op korte termijn stopte met aardgaswinning en steekincidenten met een vermeend terroristisch motief in Amsterdam en Den Haag. Bent u werkzaam op het terrein van crisisbeheersing en veiligheidsmanagement en benieuwd naar deze casussen?
Download direct
 
Lopende onderzoeken
Evaluatie natuurbrand De Meinweg door IFV is in de maak
Voor Veiligheidsregio Limburg-Noord evalueren we de natuurbrand in Nationaal Park De Meinweg. Daardoor raakte van 20 tot en met 23 april zo'n 200 hectare aan natuurgebied beschadigd. Vanwege aanhoudende rook zijn inwoners van Herkenbosch geëvacueerd. In coronatijd was dit een bijzondere uitdaging. Alle hulpdiensten en overheidsorganisaties kunnen hier van leren. Wat gebeurde er en waarom verliep het zoals het gegaan is? Wij onderzoeken het aan de hand van specifieke thema's.
Bekijk de thema's
 
Over het lectoraat
Jubilaris Menno van Duin: 'Een crisis maakt indruk. Ook na 35 jaar'
Menno van Duin 25 jaar is werkzaam bij het Instituut Fysieke Veiligheid, waarvan tien jaar als lector Crisisbeheersing. En alles bij elkaar is Menno al 35 jaar actief in crisisbeheersing. Bij deze mijlpalen past een jubileum interview. Wat beweegt Menno? Waar liggen zijn hoogte- en dieptepunten? En welke boodschap moet elke crisismanager volgens hem in zijn DNA hebben?
Bekijk Menno's antwoorden
 
Nieuwe blog: niet doormodderen, het is tijd voor herbezinning
De COVID-19 uitbraak is sterk afgezwakt en de samenleving komt weer op gang. Anderhalve meter blijft daarbij het uitgangspunt. Dat heeft ingrijpende gevolgen voor het hebben van contact met dierbaren, het leveren van zorg en het opstarten van economische activiteiten. De schade die ontstaat door de aanhoudende maatregelen roept hardere tegengeluiden op in de samenleving. In deze blog roepen we op tot herbezinning. 
Bekijk de blog
 

Contact met het lectoraat


      Vragen over onze werkzaamheden of onderzoeken? Neem contact op via crisisbeheersing@ifv.nl.

      Op de hoogte blijven van ander nieuws van het IFV? Meld u aan voor de andere nieuwsbrieven.
Contact
Postbus 7010
6801 HA Arnhem
www.ifv.nl
info@ifv.nl
 
Volg ons op
Twitter   Linkedin   Facebook