Ifv
 
Bijscholing terrorismegevolgbestrijding OvD-G
Het thema terrorismegevolgbestrijding heeft bij alle kolommen zowel landelijk als regionaal de aandacht. Ook de GHOR-regio’s en Ambulancezorg Nederland (AZN) zijn bezig met dit thema. Zo is er een werkgroep die bestaat uit zes GHOR-regio’s die een ‘Commander’s Intent’ met uitgangspunten voor medische hulpverlening bij terrorismegevolgbestrijding heeft geformuleerd, onderschreven door de raad van DPG’en. Verder heeft een multidisciplinair samengestelde werkgroep, op initiatief van AZN, een notitie met multidisciplinaire afspraken bij extreem geweld voor first responders opgesteld. Deze notitie is door het Portefeuillehouders Overleg Crisisbeheersing en de Algemene Ledenvergadering van AZN onderschreven. Doel van deze afspraken is het maximaliseren van overlevingskansen van (potentiële) slachtoffers, door afspraken over duiding en handelingsperspectief voor verschillende hulpdiensten in onveilige, beperkt veilige werkomgevingen. In de komende maanden krijgen ambulancemedewerkers een training Tactical Emergency Casualty Care (TECC) aangeboden. In deze training leren zij hoe te handelen bij een terroristische aanslag. Het is de eerste keer dat een dergelijke cursus in Nederland wordt gegeven. Ook binnen het IFV vindt afstemming plaats tussen de verschillende academies en gremia rondom terrorismegevolgbestrijding.

Betekenis voor de rol van OvD-G
Maar wat betekenen al deze ontwikkelingen en uitvoering in werkwijze rondom terrorismegevolgbestrijding nu voor de rol van OvD-G? Welke invloed heeft het scenario terrorismegevolgbestrijding op de uitvoering van de rol OvD-G en wat zijn hierbij belangrijke aandachtspunten voor o.a. coördinatie en aansturing van de taakverantwoordelijkheden? Waar dient de OvD-G allemaal rekening mee te houden? De GHOR Academie is in samenwerking met het werkveld bezig met de ontwikkeling van een bijscholing OvD-G terrorismegevolgbestrijding waarin o.a. bovenstaande onderwerpen aan bod zullen komen. De scholing zal vanaf juni 2017 worden aangeboden en wij zullen u de komende tijd via verschillende informatiekanalen op de hoogte houden van deze nieuwe bijscholing.



Meer weten?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marloes van ’t Klooster, adviseur vakbekwaamheid, marloes.vantklooster@ifv.nl, tel. 06 18 30 14 98.
 
Contact
Postbus 7010
6801 HA Arnhem
www.ifv.nl
info@ifv.nl
 
Service
Profiel wijzigen
Afmelden
Volg ons op
Twitter   Linkedin   Facebook
...