Veiligheidsregio’s in de coronacrisis: op weg naar de zomer van 2021  |  bekijk online  |  afmelden
Ifv
  Juni 2021
 

Een tweede corona(loze) zomer begint dezer dagen. Vorige zomer ging het Kabinet begin juli bijna met vakantie en leek corona onder controle. Eventuele nieuwe kleine opstekende brandjes zouden, dankzij de mogelijkheid om te testen, snel geblust kunnen worden. We kwamen van een koude kermis thuis want vanaf medio augustus zaten we er weer middenin. Ook dit jaar kunnen we in juli weer even de grootste coronaperikelen achter ons laten. Het verschil is natuurlijk dat nu het grootste deel van de bevolking is gevaccineerd. Ervaringen tot nog toe leren dat de vaccinaties grote effecten hebben. Toch - en dat is misschien wel het meest typerende kenmerk van een crisis – is er nog een knagende onzekerheid. Vorig jaar werden we na de zomer verrast. Wie garandeert ons dat ondanks al deze vaccinaties er niet weer een bijzondere variant de kop op steekt of weer een nieuw onverwacht probleem opdoemt? Eenieder een goede vakantie gewenst, maar … waakzaamheid (‘hypervigilance’) blijft geboden.

Veel leesplezier,

Lectoraat Crisisbeheersing

Recent verschenen
Veiligheidsregio’s in de coronacrisis: op weg naar de zomer van 2021
Het lectoraat Crisisbeheersing heeft in een 8e snelle kennismobilisatie onderzoek gedaan naar de actuele invulling van de crisisorganisatie en thema’s in de veiligheidsregio’s: wat is er voor de regio’s veranderd sinds de inwerkintreding van de Tijdelijke wet COVID-19? En welke uitdagingen verwacht men voor de zomerperiode? De resultaten van het onderzoek zijn terug te lezen via onderstaande link.
Lees meer
Twitter LinkedIn Facebook WhatsApp
 
Cyberscenario’s voor veiligheidsregio’s
Het lectoraat Crisisbeheersing heeft vijf cyberscenario’s voor veiligheidsregio’s opgesteld, die moeten bijdragen aan bewustwording over digitale ontwrichting. De scenario’s dienen als gespreksdocument om de dialoog aan te gaan met veiligheidsregio’s: wat als er sprake is van een cyberstoring bij een regionaal ziekenhuis? Wat te doen wanneer een veiligheidsregio slachtoffer wordt van een gijzelsoftware? Aandachtspunten voor deze en andere scenario’s kunt u bekijken via de navolgende link.
Lees meer
Twitter LinkedIn Facebook WhatsApp
 
Gijzelsoftware VNOG - Evaluatie van de crisisrespons
De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) werd op zaterdag 12 september 2020 getroffen door een gijzelsoftware. Deze software zorgde voor een verstoring van interne computersystemen. Het lectoraat Crisisbeheersing heeft in opdracht van het Programma Overleg Informatie (POI) onderzoek verrichten naar de leerpunten uit deze casus en tevens adviezen geformuleerd voor veiligheidsregio's.
Bekijk de pdf
Twitter LinkedIn Facebook WhatsApp
 
Perspectieven voor zomer 2021 ten tijde van corona
De komende maanden zal het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames vanwege COVID-19 naar verwachting blijven afnemen. Deze ontwikkeling is in zekere zin vergelijkbaar met de situatie van de zomer van 2020. Het lectoraat Crisisbeheersing heeft de lessen van afgelopen zomer vertaald naar bestuurlijke handelingsperspectieven: ideeën en adviezen om het bestuurlijk afschalen te ondersteunen voor de zomer 2021.
Bekijk de pdf
Twitter LinkedIn Facebook WhatsApp
 
Platform voor CrisisManagement, Energietransitie
In de nieuwste editie van het Platform voor CrisisManagement delen professionals en ervaringsdeskundigen hun visie op de energietransitie.
Lees meer
Twitter LinkedIn Facebook WhatsApp
 
Lopend
Leiderschap in veiligheidsregio’s
De samenleving wordt geconfronteerd met nieuwe risico’s, zoals klimaatverandering, cyberdreigingen en pandemieën. Die ingrijpende maatschappelijke veranderingen en transities brengen voor veiligheidsregio’s en professionals nieuwe risico’s en uitdagingen met zich mee. Het lectoraat Crisisbeheersing doet daarom in samenwerking met het Decanaat Leiderschap en Organisatie van het IFV onderzoek naar de implicaties van actuele ontwikkelingen in het veiligheidsdomein voor tactisch leiderschap binnen de veiligheidsregio’s.
Kennisevents
30 juni: Webinar ‘Lessen uit de coronacrisis: het jaar 2020’
Tijdens het webinar wordt het 9e jaarboek uit de reeks ‘Lessen uit crises en mini-crises’ gepresenteerd, waarbij in de huidige editie de lessen uit de coronacrisis centraal staan. Marieke Moorman, burgemeester van Bernheze, Onno van Veldhuizen, burgemeester van Enschede en voorzitter bestuur IFV en Arjen Boin, hoogleraar Public Institutions and Governance, Universiteit Leiden blikken tijdens het webinar terug op het voorbije jaar en kijken vooruit naar wat nog te doen staat. Geïnteresseerd? Meld u zich dan aan via onderstaande button:
Aanmelden
Twitter LinkedIn Facebook WhatsApp
 
2 & 6 juli: Leerarena cyberverstoring VNOG

De aanval met gijzelsoftware bij de VNOG heeft iedereen nog meer bewust gemaakt van het belang van goede informatiebeveiliging. De lessen die geleerd zijn tijdens deze cyberverstoring deelt de VNOG graag met de andere veiligheidsregio’s in een leerarena. Het doel van deze leerarena’s is om te verkennen en verdiepen hoe veiligheidsregio’s zich (nog beter) kunnen voorbereiden op cyberverstoringen. Dit kennisevent is bedoeld voor iedereen die een rol kan hebben bij de voorbereiding op of de afhandeling van een cyberverstoring in een veiligheidsregio. De leerarena vindt twee keer plaats:
Vrijdag 2 juli |13.00 uur - 15.30 uur
Dinsdag 6 juli | 14.00 - 16.30 uur

Geïnteresseerd? Meld u aan via deze link.

Aanmelden
Twitter LinkedIn Facebook WhatsApp
 
Meer informatie
Hebt u vragen over deze events of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met IFV Kennisevents, telefoon 06 10 88 55 73, e-mail kennisevents@ifv.nl.
Contact met het lectoraat

Vragen over onze werkzaamheden of onderzoeken? Neem contact op via crisisbeheersing@ifv.nl.

Op de hoogte blijven van ander nieuws van het IFV? Meld u aan voor de andere nieuwsbrieven.
Contact
Postbus 7010
6801 HA Arnhem
www.ifv.nl
info@ifv.nl
 
Service
Afmelden
Gegevens wijzigen
Volg ons op
Twitter   Linkedin   Facebook