|  bekijk online  |  afmelden
Ifv
  Nieuwsflits Energie- en transportveiligheid - juli 2021
De energietransitie staat niet stil. Om ons heen zien we steeds meer zonnepanelen en elektrisch vervoer. De energietransitie is dan ook van ons allemaal. Het lectoraat doet onderzoek naar de risico’s van nieuwe energiedragers en ontwikkelt handelingsperspectieven voor veiligheidsprofessionals. Daarmee leveren we een cruciale bijdrage aan het welslagen van diezelfde energietransitie.

Veel leesplezier!
Lectoraat Energie- en transportveiligheid
 
Recent verschenen
Nieuw kennisdossier over veilige energietransitie
De energietransitie is in volle gang. Hierdoor is er bij veiligheidsregio's, omgevingsdiensten, gemeenten, provincies en ministeries steeds meer behoefte aan kennis over de veiligheid van de energietransitie. Deze kennis is vanaf nu te vinden in het online kennisdossier Veilige energietransitie, waarin bestaande kennis is gebundeld.
Bekijk het kennisdossier
Twitter LinkedIn Facebook WhatsApp
 
Dashboard met incidenten met alternatief aangedreven voertuigen
Het IFV en Brandweer Nederland bouwen sinds begin dit jaar een landelijke database op met incidenten met alternatief aangedreven voertuigen. De belangrijkste cijfers zijn nu beschikbaar in een online dashboard. In het dashboard staan cijfers over het aantal en het type incidenten, het type alternatief aangedreven voertuig en de soort aandrijving. Na de zomer verschijnt een eerste verdiepende rapportage.
Lees meer
Twitter LinkedIn Facebook WhatsApp
 
Infoblad energietransitie voor incidentbestrijders
Hoe treed je als brandweer op bij incidenten met nieuwe energiedragers, zoals waterstof en lithium-ion accu's? Dit infoblad bundelt de beschikbare operationele kennis en handelingsperspectieven. Ook worden er casussen van incidenten besproken waarin betrokkenen hun ervaringen en geleerde lessen delen.
Bekijk het infoblad
Twitter LinkedIn Facebook WhatsApp
 
Platform voor CrisisManagement en IFV Podcast, Energietransitie
Meer weten over de veilige energietransitie? Lees dan ook het online Platform voor CrisisManagement, hierin delen professionals en ervaringsdeskundigen hun visie op de energietransitie. Of Luister naar de IFV podcast ‘Werelden Verbinden’ met IJle Stelstra en Maurice Adriaensen van DNV over de veilige energietransitie.
Lees meer
Twitter LinkedIn Facebook WhatsApp
 
Lopende zaken
Het lectoraat is altijd in beweging en heeft een groot aantal onderzoeken en rapporten in de planning staan. In het najaar starten we een verkenning naar de veiligheid van nieuwe en innovatieve installaties die recent hun intrede hebben gedaan in de woningbouw. We inventariseren de risico’s van deze nieuwe technieken en de impact op de veiligheid in woningen.
Verder gaan we de onderzoeksresultaten van het gezamenlijke onderzoek naar MFT-stations van het Ministerie van IenW, IFV en RIVM vertalen naar een handzaam rapport.
Bekijk de lopende onderzoeken

 

 

Uitgelicht: depositie bij branden met zonnepanelen
De afgelopen jaren zien we grote branden waarbij (on)verbrande resten van zonnepanelen tot kilometers ver in de omgeving terecht komen. Recent gebeurde dat bij een brand in Noordbergum in Friesland. Eind 2020 publiceerde het IFV een verkennend onderzoek waarin de aard en omvang van deze problematiek in kaart werden gebracht. Als vervolg op deze verkenning heeft het IFV literatuuronderzoek verricht. Vragen waarop dit onderzoek zich richtte zijn: Welke stoffen kunnen vrijkomen bij branden met zonnepanelen? Wat is er bekend over de verspreiding van (on)verbrande resten van zonnepanelen? Kunnen de (on)verbrande resten van zonnepanelen die in de omgeving terecht komen, schadelijke gevolgen hebben voor mens, dier en milieu? Is er een procedure om de mogelijke schadelijke effecten van depositie te beperken? Het rapport over dit onderzoek verschijnt volgende week.
Lees het verkennend onderzoek
Twitter LinkedIn Facebook WhatsApp
 
Over het lectoraat
In memoriam Inge Trijssenaar-Bühre
Op zaterdag 5 juni is onze collega-onderzoeker Inge Trijssenaar-Bühre overleden. Inge was sinds 2019 – gedetacheerd vanuit TNO - verbonden aan het IFV, vooral ten behoeve van onderzoek van het lectoraat Energie- en transportveiligheid. Haar specialisme was het fysisch modelleren van de verspreiding van gevaarlijke stoffen. Met die kennis kan tijdens een incident handelingsperspectieven en effectieve beschermende maatregelen voor de veiligheid van burgers worden bepaald. Wij missen Inge om haar deskundigheid, maar vooral ook om de hartelijke en betrokken collega die zij voor ons was. We wensen haar nabestaanden, met name haar partner Patrick, moeder en broer, heel veel sterkte.
Nieuw gezicht: onderzoeker en adviseur Johan Reinders
Johan Reinders versterkt vanaf 1 mei het lectoraat Energie- en transportveiligheid.
Hij houdt zich binnen het lectoraat vooral bezig met de (brand)veiligheidsrisico’s van alternatieve energiebronnen en -dragers (zoals accu’s/batterijen, waterstof, vloeibaar aardgas) die een steeds belangrijkere rol gaan spelen in onze energievoorziening.
Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van industriële en externe veiligheid is Johan een grote aanwinst voor het IFV en ons lectoraat in het bijzonder.
Contact met het lectoraat


Vragen over onze onderzoeken of ons werk? Neem contact op met projectcoördinator Judith Sonneveld.

Op de hoogte blijven van ander nieuws van het IFV? Meld u aan voor de andere nieuwsbrieven.

Contact
Postbus 7010
6801 HA Arnhem
www.ifv.nl
info@ifv.nl
 
Service
Afmelden
Gegevens wijzigen
Volg ons op
Twitter   Linkedin   Facebook